Psychedelische therapie is aan een enorme revival bezig. In de jaren zestig en zeventig werd er binnen de psychotherapie en psychiatrie mee gewerkt met bijzonder hoopgevende resultaten. Het werd als een veelbelovende nieuwe en effectieve benadering gezien. In die tijd verschenen er zo'n tweeduizend wetenschappelijke onderzoeken naar de toepassing bij verschillende psychologische en psychiatrische problemen. Dat onderzoek kwam abrupt tot stilstand toen psychedelica met de "war on drugs" werden verboden. Overheden waren slecht en misleidend geïnformeerd over het therapeutische gebruik van psychedelica waardoor deze middelen in dezelfde categorie terecht kwamen als gevaarlijke drugs zoals heroïne, cocaïne etc.

Sinds 15 jaar hebben steeds meer universiteiten het wetenschappelijk onderzoek weer kunnen oppakken. In eerste instantie pakte Stanford University in de V.S. het op, maar al snel volgden vele andere universiteiten. Nu wordt ook in Nederland weer veel onderzoek gedaan (ondermeer bij de VU, Radboud universiteit, universiteit van Maastricht) en de resultaten die worden behaald zijn vaak verbluffend. Resultaten in onder andere de behandeling van depressie, trauma, angst klachten, dwangklachten en in levens problematiek op diverse gebieden.

Deze resultaten worden behaald binnen een veilige omgeving met een gestructureerde professionele begeleiding. Dat is heel iets anders dan "zo maar een trip maken".

Een professionele begeleiding mag je van mij verwachten. Ik heb een uitgebreide ervaring als professional binnen diverse vormen van coaching, training en psychotherapie en ben geschoold in het werken met psychedelica. Hier kun je meer over mijn ervaring en opleidingen lezen.

Wat is psychedelisch werk ?

Als een ding me duidelijk is geworden in dertig jaar werk als trainer en therapeut dan is het dit: onder al het lijden door psychische problematiek en conflicten schuilt een gebrek aan mildheid en zelfcompassie. Een psychedelische reis kan je op een heel directe manier openen naar een meer milde en wijze houding naar jezelf en het leven.

Psychedelisch werk opent je bewustzijn voor diepere lagen en mogelijkheden. Het biedt daarmee ruimte om diepgewortelde conflicten op te lossen en het leven te accepteren. Het helpt je om los te laten wat jouw welzijn niet (meer) dient én om nieuwe perspectieven en inzichten te ontdekken. Het kan helpen om contact te maken met je spirituele dimensie vanuit waar je met meer compassie en ruimte kunt kijken. Daarmee kun je helen.

Een psychedelische reis kan diepe inzichten brengen. Maar om die inzichten te integreren in je leven is het nodig dat je daar actief mee aan de slag gaat. Het is alsof de psychedelische reis de deur opent, maar jij moet vervolgens wel gaan lopen. Ik begeleidt je uitgebreid in die eerste integratiefase na je psychedelische reis. De inzichten uit je trip kunnen vaak nog maanden, soms jaren, doorwerken. Het is niet voor niets dat de meeste mensen hun psychedelische trip als een van de meest impactvolle ervaringen uit hun leven noemen.

Mijn ervaring met psychedelica

Mijn eerste psychedelische reis vond ik een openbaring. Het was alsof een heleboel puzzelstukjes op zijn plek vielen. Het was zo'n effectieve en mooie manier van werken dat het vanaf toen mijn volledige aandacht had. Ik ben meer ervaring gaan opdoen. Zowel met begeleide als onbegeleide trips, met micro-dosing en met zeer hoge (heroic) doseringen. Ik verdiepte me in de literatuur, de grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek en volgde verschillende opleidingen voor trip facilitator en voor psychedelische therapie. Ik zie nu hoe hierin al mijn eerdere ervaringen en kennis met therapie en spiritualiteit, samen zijn gekomen.

Een psychedelische reis bestaat uit drie fases:

Een goede voorbereiding

Net zoals bij iedere avontuurlijke reis is het een goed idee om eerst bij een aantal zaken stil te staan zoals: waarom en vanuit welke intentie wil je deze reis maken. Wat hoop je dat het je brengt? - Wat heb je nodig tijdens deze reis? Dat gaat bijvoorbeeld over vaardigheden die je vooraf kunt gaan trainen. Meestal kunnen we dan ook de dosering afspreken. Ik werk alleen met psilocybine, in de vorm van truffels. Deze zijn volkomen legaal.

De psychedelische reis

Je onderneemt die in een veilige en ontspannen omgeving. Het is belangrijk dat je een omgeving kiest waar je je op je gemak voelt (bij voorkeur thuis).

Dat gaat ook over je innerlijke omgeving, je state of mind. En over de support van iemand die het psychedelische landschap kent en die je veiligheid, support en waar nodig begeleiding biedt in het proces (de tripgids).

De integratie fase

Na de psychedelische reis gaat het er om dat je de kostbare inzichten en ervaringen die je hebt opgedaan in je reis gaat integreren in je dagelijkse leven. Dat is een essentiële fase van je psychedelische reis. Wanneer je hier niet voldoende aandacht aan geeft dan zullen de meeste inzichten wegzakken. Het is alsof je een nieuwe route hebt ontdekt. Maar nu moet je daar een goed en makkelijk begaanbaar pad van maken. Dat vraagt om actie, om er bewust mee aan de slag gaan.

Klik hier om meer over het traject te lezen.