U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Een mindfulnesstrainer vinden:

In de afgelopen jaren is mindfulness zo populair geworden dat het als marketing term wordt gebruikt. Hier en daar wordt het een soort Mc-Mindfulness hype. Veel coaches en therapeuten besluiten om mindfulnesstrainingen te geven zonder daarvoor te zijn getraind en opgeleid. Het is daardoor niet altijd helder meer wat wordt bedoeld met mindfulness training.

Vaak wordt een ingekorte versie gegeven die inhoudelijk afwijkt van de oorspronkelijke mindfulnesstraining. De formele naam van de mindfulnesstraining is MBSR of MBCT. Deze training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de training in deze opzet en dat onderzoek maakt duidelijk dat het werkt.

Er is zo'n groot aanbod aan trainers, hoe kun je een goede keus maken ?

Een mindfulnesstrainer is eigenlijk een meditatieleraar die binnen een specifiek professioneel kader (zoals bijvoorbeeld binnen onderwijs, psychotherapie, coaching etc.) de training geeft. De trainer moet dus de professionele achtergrond, opleiding en ervaring hebben die daarbij hoort plus de specifieke opleiding voor mindfulnestrainer. En bovenal, de trainer moet een intensieve persoonlijke meditatie-ervaring hebben. Hieronder staan een aantal richtlijnen die je minimaal van een mindfulnesstrainer mag verwachten.

Aspecten waar je op kunt letten als je een trainer zoekt zijn:

  • Is de trainer lid van de VVM of de VMBN. Bij voorkeur categorie I trainer van de VMBN. Met name de VMBN is een beroepsvereniging die heldere criteria stelt waaraan een mindfulnesstrainer moet voldoen. Voor meer info klik hier. 
  • Voor alle zorgverzekeraars is lidmaatschap categorie I van de VMBN een eis om voor vergoeding in aanmerking te komen.
  • Geen lid van deze beroepsverenigingen? Dan is waarschijnlijk ook niet de formele opleiding voor mindfulnesstrainer gevolgd.
  • Wordt het volledige MBSR of MBCT programma gegeven (8 x 2,5 uur en een verdiepingsdag)
  • Wat is de professionele achtergrond naast die van mindfulness trainer ?
  • Hoeveel persoonlijke ervaring met meditatie (minimaal enkele jaren intensieve beoefening van vipassana, zen, shambala of dzogchen)
  • Hoeveel ervaring is er met het geven van de mindfulnesstrainingen ?

Mijn advies is om gericht naar deze dingen te vragen als het niet duidelijk is. Je begint tenslotte maar een keer aan de training.

 

Informatie over de mindfulnesstraining: klik hier